21 Ağustos 2013 Çarşamba

Dövme yapımı anlatım


DÖVMENİN YAPILIŞI
Dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boyanın bir teknikle alt deri yüzeyine kadar işlemesiyle oluşur.Alt deriye ulaşmak için kullanılan makine sivri ucuyla vücuda küçük delikler ve yarıklar oluşturur. Açılan bu delik ve yarıklara makine ile boya maddesi enjekte edilir.

Dövme yapılırken genellikle kullanılan boya maddesi istir. İsle birlikte çivit, antimuan tozu, kavrulup dövülmüş kemik tozu ,çeşitli bitki özleri, safran ve kına da kullanılır. Bu malzemelere göre deride beliren izler kırmızıya yakın bir tonda olabilir.Dövme yapılırken yapılan kişiye, işlemin yapıldığı sırada acı verir.Bu acıya az ya da çok diye tarif etmek doğru olmaz. Çünkü her insanın acı eşliğinin farklıdır.Dövme yapıldıktan sonra bakımı vs.. için yapılan mevsim çok önemlidir.Dövme için en uygun mevsim ilkbahar sayılır.
Dövmenin yapılış süresi kullanılan iğnelerin sayısına ya da yapılan dövmenin boyutuna göre değişir .İğne vuruşlarının yapıldığı yerden çok az miktar kan çıkar ve boya deri altına geçer.İğne vuruşlarına bağlı olarak dövme yapılan bölgede kızarıklıklar oluşur, bu kabuklanmaların iyileşmesiyle dövme ortaya çıkar
Dövme yapmada isin yarı sıra kül,,çivit,antimuan tozu, kibrit tozu,güherçile,kavrulup dövülmüş kemik tozu ,çini mürekkebi,susam yağı,çeşitli bitki özleri,safran hayvan ödü ve kına katkı maddesi olarak kullanılır...Anne sütü temel karışım sayılır...Bazı yöreler de ise ateşle kızdırılan iğne, koyun ve keçinin öd kısmından alınan suya batırılarak,yüzün ve vücudun muhtelif bölgelerine küçük küçük delinerek işlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder